Adempauze

VANDAAG BEGINT DE LENTE. EIGENLIJK WIL JE NAAR BUITEN, MAAR DE AARDE ROEP OM RUST.


Normaal gesproken is de winter volgens de TCG (=Traditionele Chinese Geneeswijze) het jaargetijde waarin de natuur in winterslaap gaat. De periode van verstilling, verzachting en naar binnen keren. Bomen zijn kaal, het daglicht is diffuus en geluiden klinken gedempt. Het zaad onder de grond heeft in deze periode de tijd om sterker te worden en te ontkiemen om vervolgens in de lente met al zijn kracht naar boven en buiten te treden.


Alleen is het nu geen winter. Vandaag begint de lente. De natuur heeft zijn winterslaap gehad. De kracht vanuit de bodem is zo sterk dat het naar buiten treedt. De bomen in mijn tuin laten al knoppen zien. De bloesem is in aantocht. Ik zie al lammetjes lopen in de wei tegenover mijn huis en de vogeltjes in mijn heg zijn al druk aan het kwetteren. De natuur geeft met alles aan naar buiten te willen treden. En dat wil ik ook!! Ik heb weer zin om mijn ramen te zemen, om te gaan hardlopen en om naar Intratuin te rijden om plantjes te kopen voor op mijn terras.


Daarom vind ik het nu zo gek om in deze tijd, de tijd van lente, op zoek te gaan naar verstilling. Om een adempauze te nemen van alles. Toch voelt de situatie rondom het Coronavirus zo voor mij aan. En misschien wel van ieder mens.


Volgens de TCG helpt de winterperiode ook de mens om de verstilling. Om letterlijk stil te vallen, op te houden met ingrijpen in allerlei situaties om inkeer en rust te ervaren. Verstilling leidt tot groei. Ook al lijkt de winter passief, onder de grond speelt er een enorme activiteit af, die juist de basis is voor de groei in het volgende seizoen.


In die verstilde, innerlijke ruimte ben je ‘heel’ en kan je ervaren wie je ten diepste bent. Als ik in de verstilling ben, kan ik mezelf niet ontlopen. Ik word dan geconfronteerd met vragen: Wie ben ik? Wat doe ik? Wat is de zin ervan? Vragen die ik weleens ontwijk, omdat ik in de waan van de dag weet dat ik dan toch schrik van mezelf. Te druk met dingen die uiteindelijk toch minder belangrijk zijn, lijkt nu.

Ik kan echt wel een huismus zijn, dus om de verstilling nu thuis op te zoeken leek me geen probleem. Maar naast die huismus ben ik ook graag uithuizig en heel graag in het bijzijn van mensen. En dan kan nu niet. Ik heb de afgelopen week genoeg dingen bedacht om te gaan doen de komende tijd. Met het gezin, met de kinderen of alleen. Maar ik kwam tot de bizarre conclusie dat alle 'leuke''dingen buitenshuis waren. Naar de bios, naar de dierentuin, de stad in of naar een museum. Of even een lunch of sauna bezoekje met een vriendin. Van al dit is er dus geen sprake. Dus nu is mijn brein op volle toeren aan het werk om "leuke" dingen voor thuis te bedenken. Wat natuurlijk niet datgene is wat de TCG met verstilling bedoelt. Ik ben ervan overtuigd dat deze tijd, de winter tijdens de lente, compleet tegen alle natuurwetten in, nu noodzakelijk is. Dat het daadwerkelijk nu de bedoeling is dat het zaadje diep in mij geactiveerd mag worden om weer in contact te komen met mezelf, en dus met moeder natuur. Zoals moeder natuur dat wil in de winterperiode. Dat er een echte verbinding met mijn omgeving ontstaat, vanuit mijn diepste zelf. In contact met het diepste zelf van de ander en dus van moeder natuur.


Het mooie wat hier nu ontstaat (natuurlijk gezien vanuit mijzelf als vakidioot) is Bu Ming. Heb jij ooit van Bu Ming gehoord?

Het is een belangrijk onderdeel van de TCG. ´Bu´ betekent voeden, ´Ming´ is bestemming. En niet zomaar een bestemming, maar jouw eigen unieke bestemming. Bu Ming betekent dus ´het voeden van je bestemming´. Het gaat over wie je in wezen bent, over het pad dat jij als persoon bewandelt. Via je innerlijke weten wordt duidelijk welke stappen je wel en niet zet. Je handelt door niet te handelen. Dat klinkt paradoxaal, maar het betekent in feite dat je niet handelt tegen de aard der dingen in. En dat is nou precies waar ik de komende tijd me nog meer in ga verdiepen. Ik wil graag die verstilling in, ik wil graag die andere dimensie hier op aarde teweeg brengen en voelen. Ik wil de waarde van de stilte leren ervaren, maar dan moe(d)t ik mezelf tot zwijgen durven brengen. Aan de stilte wagen en mezelf toevertrouwen aan een stilte, niet aan een doodse stilte, die met geweld tot zwijgen is gebracht, maar aan een levende stilte waarin het leven ademhaalt. En waardoor moeder adem haar adempauze krijgt.